Историята на една компания - „Ив Роше”

Историята на една компания - „Ив Роше”

Историята на една компания - „Ив Роше”

Историята на една компания - „Ив Роше”

„Бранд №1 за козметика във Франция”, според проучване на Kantar Worldpanel 2010 по показател пазарен дял на марката в количество и стойност в сектор „Здраве и красота”! Коя, мислите, че е тази марка? И то във Франция – световната столица на козметичната индустрия.

Сигурно ви идват на ум имената на поне пет глобални лейбъла в тази област, но всъщност, става дума за Ив Роше (Yves Rocher). Между другото тя има присъствие и на нашия пазар още от 2000 г., но сега заявява претенции да се заговори масово за нея и у нас с планираната си експанзия от бранд бутици в три столични мола. Претенциите й не са без покритие – Ив Роше отдавна е мултинационален бранд с представителства на 5 континента, в повече от 80 страни със своите общо над 4000 магазина и салони за красота по света. Компанията има над 30 млн. потребители по цял свят, а годишно, каталозите, които отпечатва за представянето на продуктите си са над 10 млн. копия, на 20 езика. Любопитната подробност, че компанията е една от малкото, която предлага каталог и на Брайловата азбука.

Марката е експерт в създаването на козметика с растителни съставки и е единствената по рода си, която изучава всеки аспект от своята дейност: засаждане, отглеждане и събиране на реколтата, природни и научни изследвания на растенията, разработване на иновативни активни съставки, формули, суровини, производство, опаковане, транспорт и дистрибуция по целия свят.

Началото

Всичко започва през 1959 г., в селото Ла Гасии - Бретан, Северна Франция. Там г-н Ив Роше създава своите първи продукти на растителна основа, смятани по онова време за революционно постижение в света на козметиката. Новосъздадената компания, носеща неговото име, се развива изключително бързо и след три години отваря първия си магазин.

10 години по-късно

През 1969 г. отваря врати и още един запазен патент на Ив Роше -първият център за красота, в който продажбата на продуктите е тясно обвързана с професионални консултации на клиента. Успехът му е толкова голям, че съвсем скоро в цяла Франция се появява мрежа от такива салони. През последните години Yves Rocher преосмисля концепцията на магазините, като ги доближава още повече към естествения и природен свят. Марката изненада клиентите си с нов дизайн и ново лого, както и с нова линия продукти - грижа за лице Culture BIO – най-доброто от природата, на основата на органично чисти суровини и екстракти.

Тайната на успеха

От самото начало компанията залага на изпитана бизнес формула – да стъпи и разчита на цялостен цикъл в производството на продуктите си. Този ангажимент започва още от засаждането на изходните суровини. Компанията създава специални площи за отглеждане на растения по всички канони на екологичното и био производството, от които после извлича съставките за продукцията си. Днес над 100 акра органични насаждения в Ла Гасии задоволяват всяка година 1/3 от нуждите на Yves Rocher за производството на продукти на растителна основа. Органичната арника в линията на марката Arnica Essentiel например и органичната латинка в линията Culture Bio са отгледани именно в специално създадената ботаническа градина на Ив Роше в Ла Гаси. В същата област и по-точно в Бретан, всяка година се произвеждат над 300 милиона продукти под лейбъла Ив Роше. Производствените линии следват специални модели на управление и притежават сертификати за управление на качеството, безопасност на труда и опазване на околната среда.

 Устойчив ангажимент

Спечифичният профил на козметичната компания е повод за още една нейна отлричаваща характеристика – тя е силно ангажирана с ограничаването на въздействието си върху околната среда. Така например, компанията ясно декларира, че няма да ползва генно-модифицирани продукти в производството си, а от 1989 г. насам поема и ангажимента да не тества продуктите си върху животни.

Една от най-впечатляващите й инициативи в областта на устойчивото развитие е участието й в програмата на ООН за опазване на околната среда „За по-зелена планета: Кампания за милиард дръвчета”. През 2004 г. председате


Няма добавени продукти в тази категория.